уторак, 6. јануар 2015.

Kreativne smo...

Zima je. Napolju hladno, duva vetar, sneg... Sve bi bilo divno da nije tako veliki minus... Smislili bismo neku zanimaciju za napolje, pravili Sneška, grudvali se, tata bi ih provozao na sankama... ali pored toga što je prehladno postoji još  jedan problem, mala E ne sme ni da stane u sneg... Izlazak nam se sastoji u tome da je neko nosi ili da ona stoji na makar malenom deliću betona , samo da nije u snegu... i da, ne prestaje da plače!
Tako da smo prinuđeni da smislimo nešto što će im biti zanimljivo, a da se to odvija na „suvom terenu“.
Pokušali smo da bojimo, crtamo, igramo se sa bebama, kockama, plišanim igračkama... ali je razlika u godinama izmedju njih prevelika za tako neku igru koja bi malo duže trajala. Moja N je dobra devojčica, već velika i nije teško igrati se sa njom, ona se igra i sama, sa tatom, sa bakom... Razume sve i zna sama da usmeri pažnju i učini sebi igru zanimljivom. Ali je zato mala moja curica premala za bilo kakvu igru ( osim ako nije u pitanju skakanje, penjanje, trčanje, razvlačenje igračaka i garderobe po kući ), jer joj apsolutno sve samo kratko drži pažnju, što je i sasvim očekivano za njen uzrast, zar ne? Svakodnevni „problem“ nam je upravo ona, jer sve pokvari, razbaca i uništi trud moje velike devojčice. Onda sledi plakanje i pitanje:„Mama vidiš li da mi kvari sve? Bolje bi bilo da ste imali samo mene, baš bismo se lepo igrale ti i ja “...
A onda mama objašnjava: E je mala, ništa ne razume, kad poraste još malo znaće i ona da se igra, vidiš li da ona sluša sve što ti kažeš i radi sve što ti radiš, ona bi volela da bude velika kao ti... i tako u nedogled. I svaki put uspe, nastave da se igraju kao da ništa nije bilo, još je N zagrli i kaže joj: „ Mala moja seko nevaljala, jedva čekam da porasteš pa da se lepo igramo, volim te puno“.
 Da bismo izbegli plakanje svakog dana, probale smo da se igramo sa raznim zrnevljem...i uspelo je! E je bila zaokupljena čitavih sat vremena, nisam mogla da poverujem! Naravno, ona nije lepila ništa, i nije dobila ni jedno sitno zrnce, za nju su predviđeni žirevi koje prebacuje iz čaše u čašu i naravno, gledanje u nju non stop kako ne bi neki stavila u usta. A N je lepila zrnca kukuruza, kafe, pirinča... do iznemoglosti, ali što je najbitnije, obe su bile dobre i zaokupljene, a popodne nam je tako brzo prošlo. Pravile smo razne oblike, brojale zrna, pričala mi je šta su ih naučile vaspitačice o svakom zrnu, baš nam je bilo zanimljivo!
 Trudimo se da svakog dana, pored svega ostalog, radimo i nešto kreativno, da pravimo nešto od papira, raznog zrnevlja, kartona... jer pored razvijanja fine motorike, uspevaju da budu skoncentrisane, uče da budu strpljive i istrajne. A to što mamu čeka gomila posla kad one zaspe, nema veze, jer najbitnije od svega je da su one zdrave,nasmejane i srećne...tada mi ništa nije teško!



                                                                                                       Nasmejana mama

Нема коментара:

Постави коментар